25 czerwca koła gospodyń wiejskich rywalizowały w konkursie kulinarnym „Kobieta Przedsiębiorcza”.
Do konkursu przystąpiło 16 kół z powiatu lubartowskiego. Komisja konkursowa, w której skład wchodzili: marszałek Zdzisław Szwed, dyrektor Ewa Szałachwiej oraz wicestarosta Jacek Pożarowszczyk nagrodziła trzy wyjątkowe potrawy. Najlepszym tradycyjnym daniem regionalnym okazała się łoboda z kaszą po górecku, którą przygotowały „Górczanki” z KGW w Górce Lubartowskiej. Drugie miejsce zajęły panie z KGW „Rokitno bez granic”, które przygotowały „kuropatwy”. Na podium stanęły także „Malwianki” z Kocka z szynką gotowaną na sianie.
Konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza” to kontynuacja konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. W tym roku koła gospodyń wiejskich przygotowały dania kuchni regionalnej, których receptury liczyły minimum 25 lat i znajdowały się w starych książkach kucharskich, czasopismach i zeszytach. Zwycięzcy półfinałów powiatowych wezmą udział w Gali Finałowej, która odbędzie się 3 września w Urszulinie.